Funebráci z Břevnova. Dokument o bigbítové kapele, do jejíhož osudu zasáhla okupace v srpnu 1968

14. říjen 2018

Undertakers. Funebráci. Zapomenutá pražská bigbítová kapela. Začínala ve zlatých 60. letech. Její vznik inspirovali Rolling Stones, ale taky Rádio Luxemburg.

Historie první břevnovské bigbítové skupiny (inspirace rčením „hrajou jako funebráci“ byla zjevně příliš silná, než aby odolali) je krátká a hutná. Hráli výhradně převzatou hudbu, často oposlouchanou právě z Radia Luxembourg. Netušili, že už v Anglii skupina tohoto jména existuje.

Undertakers v Karlínské besedě, rok 1965

Zkoušeli v prostorách smíchovského pivovaru. Od roku 1964 do roku 1968 odehráli stovky koncertů. Až na jedinou výjimku výhradně v Československu a jen výjimečně mimo šestý pražský obvod. Hráli i 3x týdně. Jenže někteří členové už začali chodit i do práce a bylo čím dál těžší skupinu udržet.

Srpen 68 znamenal jasný předěl, po kterém se skupina už nesešla. Kuriózní je, že ze 60. let neexistuje jediná nahrávka skupiny. V té době kluci prostě nepovažovali za potřebné sami sebe nahrávat. Do břevnovských sálů se kapela vrátila až po 50 letech v roce 2014. A dodnes koncertuje každou první sobotu v měsíci.

Undertakers U Holečků v roce 2018
autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Související