Hledání tady a tam. Dokument o roli náboženství a víry během migrace

23. září 2018

Ali, student medicíny ze Somálska, a Alina, cvičitelka jógy a učitelka ajurvédy z Kazachstánu, sdělují své názory a pocity ohledně víry a života v ČR.

Napadlo mě to ještě v době, kdy jsem psala disertační práci. Zkoumala jsem život rusky mluvících studentů v ČR a ukázalo se, že hodně studentů začíná být výrazně více věřící, než byly ve své rodné zemi před migrací. Začínají častěji slavit náboženské svátky, držet půst a chodit do kostela, kde zapalují svíčky před důležitými okamžiky ve svém životě.

Jsou to ti, kteří pokračovali ve víře svých rodičů a prarodičů ze své země původu, ale také ti, kteří své náboženské orientační body úplně otočili a vyměnili za nové. Sama na sobě jsem také pozorovala změnu v náboženském chování. Začala jsem nosit pravoslavný křížek, což jsem v Rusku vůbec nedělala.

Alina a Ali

Zajímalo mě čím to je? Způsobuje to migrace? Nebo hledáním své identity a snaha se nějak zakotvit? Upevnit své kořeny, aby člověk lepé stál na nohou v novém prostředí? Proč někteří lidé pokračují v praktikování víry svých rodičů a prarodičů a jiní ne? Je to akt osamostatnění? Odpovědi na tyto otázky jsem se vydala hledat s mikrofonem v ruce.

Nejprve na hodině jógy u Aliny, mé známé z Kazachstánu, kde jsou většina lidí buď muslimové, nebo pravoslavní křesťané. Alina se ale vydala úplně jiným směrem – v ČR se stala cvičitelkou jógy a učitelkou ajurvédy. Odpovědi jsem hledala i na recepci hotelu, kde pracuje Ali, mladý student medicíny ze Somálska.

Sebereflexní práce

Musím přiznat, že před rozhovory s Ali a Alinou jsem věděla velice málo o islámu a filozofii jógy. Těšila jsem se, že od svých hrdinů radiodokumentu se o tom dozvím víc. Taky jsem doufala, že když pochopím, jaký mají vztah s Bohem Ali a Alina, ujasním si i svůj vztah.

autor: Ludmila Kopecká
Spustit audio

Související