Erupce na Slunci mohou díky novému dalekohledu lidé vidět na vlastní oči z budějovické hvězdárny

5. květen 2024

30 tisíc lidí ročně navštíví hvězdárnu a planetárium v Českých Budějovicích. Chodí sem jednotlivci, ale také školní výpravy, kterým astronomové nabízejí například program o planetách a souhvězdích na naší obloze.

Fasádu českobudějovické hvězdárny zdobí suverénně největší vesmírná fotografie v Česku. Zabírá plochu 50 metrů čtverečních. „Je to fotografie poskládaná ze snímků z vesmírného dalekohledu Jamese Webba, který se nachází ve vzdálenosti přibližně milion kilometrů od Země a snímá vesmír v infračervené části spektra. Na snímku vidíme oblast Orlí mlhoviny a takzvané Sloupy stvoření, jsou tam krásně vidět oblasti, ve kterých vznikají nové hvězdy,“ upřesňuje ředitelka Jana Tichá.

Vesmír, respektive Slunce mohou návštěvníci budějovické hvězdárny pozorovat na vlastní oči. Teď jim slouží nový speciální dalekohled, jehož pořízení vyšlo na 100 tisíc korun. „Je to ozvláštnění pozorování Slunce, které tady probíhá celé léto. Lidé mohou přijít kdykoli v otevírací době a dívat se na Slunce teď už třemi různými způsoby,“ říká astronom Radek Stránský.

„Standardně jsme brali návštěvníky do kopule, což je historická část naší hvězdárny, a tam jsme pozorovali Slunce jak přímo přes heliookulár, který odstíní část záření, aby si člověk nezranil oko, tak nepřímo přes promítací podložku. Takto lze vidět například sluneční skvrny, ale protože jsme chtěli pozorování Slunce zatraktivnit, pořídili jsme dalekohled, díky kterému můžeme pozorovat i dynamické jevy, jako jsou erupce, formování různých slunečních skvrn a tak dále,“ vysvětluje.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související